Brandende fosforbom in Eindhoven

08-07-2019 | Er werd op 25 juni 2019 een Engelse 30 Lb fosfor-rubberbom gevonden op een braakliggend terrein op Strijp-S, tijdens bouwwerkzaamheden voor vier appartementencomplexen naast kunstschool SintLucas.

Tijdens graafwerkzaamheden werd er iets in de grond gevonden, en dat bleek een granaat. Er kwam een rokende brandende substantie uit, een soort gel. Daarop is de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie ingeschakeld. Die constateerde dat het om een forsforbom uit de Tweede Wereldoorlog ging. Er vielen geen gewonden.

Strijp-S is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd door de geallieerden, omdat de Philipsfabrieken werden gebruikt door de Duitsers voor het maken van ontstekers voor munitie. Een klein deel van het schoolgebouw van VMBO/MBO- SintLucas werd ontruimd. Er zou gevaar zijn geweest voor de rest van het complex.

Het explosief is door de Explosieven Opruimingsdienst meegenomen naar de Oirschotse Heide. Daar is de bom tot ontploffing gebracht.

Witte Fosfor is giftig en wordt in munitie gebruikt om brand en (witte) rook op te wekken. Het kan spontaan tot reactie komen. Er is explosiegevaar bij brandende fosformunitie. Treft u brandende fosformunitie aan, blijf dan op grote afstand en bel direct de politie.

Terug naar het overzicht