Dijsselbloem doelwit Griekse bombrief

Dijsselbloem doelwit Griekse bombrief 22-03-2017 | Demissionair minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) was doelwit van een Griekse bombrief. Op 21 maart 2017 werden in Athene in totaal acht bombrieven onderschept en onschadelijk gemaakt. De bombrieven werden gevonden in een postsorteercentrum net buiten Athene. De brieven zijn onschadelijk gemaakt. Daarbij is niemand gewond geraakt. Alle brieven waren gericht aan personen en instanties in het buitenland. De andere bombrieven waren ook gericht aan politici van onder meer de Europese Unie (EU) en de Europese Centrale Bank (ECB) en aan andere bekende figuren.

Een week eerder werden er in Duitsland en Frankrijk bombrieven ontdekt. Bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Frankrijk raakte een directiemedewerkster licht gewond aan haar handen en in haar gezicht bij het openen van de brief. De bombrief die werd onderschept bij het Duitse ministerie van Financiën was gericht aan minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Een tweede brief, gericht aan Wolfgang Schäuble werd ook tijdig onderschept.

De bombrief was verstuurd via een brievenbus in het centrum van Athene. Niet via postkantoren waar meestal bewakingscamera’s hangen, zo melden Griekse media. De 'Samenzwering van Vuurcellen', een bekende stadsguerillagroep, zou achter de bombrieven zitten. De acht brieven met explosief materiaal werden in het grote sorteerkantoor van het Griekse staatspostbedrijf ELTA, noordelijk van Athene, opgemerkt door de wijze van adressering en vervolgens onderzocht door detectieapparatuur en speurhonden explosieven. Een eerste politieonderzoek heeft uitgewezen dat de bedrading en de explosieve lading van ongeveer 30 gram vuurwerkkruit in tenminste een van de acht brieven identiek is aan de bombrieven die vorige week arriveerden bij het IMF in Parijs en bij het Duitse ministerie van Financiën.

De verantwoordelijkheid is opgeëist door een linkse autonome groep, ‘Samenzwering van Vuurcellen’, uit Griekenland ('de SPF' volgens de Griekse afkorting). De afzenders lieten weten solidair te zijn met veroordeelde leden van hun organisatie en gelijkgezinde linkse groepen in Griekse gevangenissen. De 'Samenzwering van Vuurcellen' is een bekende stadsguerillagroep. Aanvankelijk richtten de militanten zich – naar voorbeeld van de extreemlinkse Duitse terreurorganisatie RAF in de jaren zeventig - op brandstichting tegen ‘kapitalistische instituten’ zoals dealers van luxeauto’s en banken in Athene en Thessaloniki. Vanaf 2009 stapte men over op bomaanslagen en bombrieven. In 2010 werd een reeks brieven verstuurd, onder andere naar bondskanselier Merkel, Silvio Berlusconi, en een reeks Europese ambassadeurs in Athene. De meeste kopstukken van de groep zijn gearresteerd en zitten vast. In 2011 werd SPF door de Verenigde Staten op de lijst van terreurorganisaties gezet.

Terug naar het overzicht