Granaat ontploft op snelweg

Granaat ontploft op snelweg 22-07-2018 | In een pick up van de Kampmittelräumdienst (de Duitse EOD) die 19 juli 2018 op de A1 bij Laufeld in Duisland reed, ontplofte een granaat. Het betrof een ‘3,7 cm Sprenggranatpatrone 40’ voor het Duitse Panzerabwehrkanone (PAK). Naar verluid was de 3,7 cm patroon onbeschadigd. Drie voertuigen raakte beschadigd, er vielen wonderwel geen gewonden.

De granaat was eerder gevonden in Landscheid en werd later opgehaald door de Kampmittelräumdienst De granaat ontplofte vervolgens midden op de snelweg in de afgesloten ruimte van de pick-up. De pick-up was zwaar beschadigd. Splinters scheurden gaten in het ruim en twee andere auto’s die op de A1 reden werden geraakt door scherven.

Waarom de granaat ontplofte is onduidelijk. Een dergelijk incident is niet eerder voorgekomen in Duitsland. Bij de pick-up van de Kampmittelräumdienst is het passagierscompartiment gescheiden van de laadruimte. Op het moment van de ontploffing zaten twee medewerkers op de bestuurders- en passagiersstoelen. Ze bleven ongedeerd, net als de bestuurders van de beschadigde auto's in de buurt.

Het incident toont maar weer eens aan hoe gevaarlijk het aantreffen van munitie uit de Tweede Wereldoorlog is.

Terug naar het overzicht