Sissende granaat in Deventer

Sissende granaat in Deventer 13-08-2019 | Een 18-jarige jongen die oorlogstuig verzameld, had met zijn metaaldetector een granaat gevonden en meegenomen naar zijn huis aan de Bursestraat in Deventer. Hij heeft in zijn collectie onder meer 1000 volle kleinkaliber patronen, granaten, mortieren en ander militair materiaal. “Ik maak bijvoorbeeld granaten onschadelijk door ze in zoutzuur te leggen en dat bijt het explosieve spul eruit”, legt de jongen uit.
Maar zondagochtend 11 augustus 2019 zag hij dat uit één van zijn granaten honingachtig spul lekte. Het ding siste en er kwam rook uit. Hij legde de granaat in de tuin, maar vergat dat en ging weg.
De granaat begon steeds meer te roken, tot een buurman er een emmer water over gooide, met een enorme rookontwikkeling en de buurt op stelten tot resultaat. De politie ontruimde de omgeving in de binnenstad. De EOD heeft ontfermt over de granaat en al het overige oorlogstuig van de jongen. Die schaamt zich dood en heeft iedereen in de buurt bezocht om sorry te zeggen.
Rookgranaten kunnen gevuld zijn met een pyrofore rook makende stof dat een reactie aangaat met water. Blus daarom nooit munitie dat tot uitwerking komt, houd rekening met een explosie, maak melding en bewaar afstand.

Terug naar het overzicht