Twee doden bij mortierongeluk in Mali

Twee doden bij mortierongeluk in Mali 07-07-2016 | In Mali zijn op 6 juli 2016 twee Nederlandse VN-militairen door een ongeval om het leven gekomen. De militairen zijn omgekomen bij een oefening waarbij met een 60 mm mortier werd geschoten. Daarbij is een projectiel vroegtijdig afgegaan. Een militair van de luchtmobiele brigade raakte gewond. Hij werd geopereerd in een militair hospitaal.

Commando’s, mariniers en luchtmobiele verkenners beschikken over de draagbare 60 mm-mortier. De mortier (TDA MO-60 ‘drop-fire’ Commando Mortier) wordt afgevuurd door de mortiergranaat in de buis te laten vallen. Een granaat wordt afgevuurd zodra deze de vaste slagpin op de bodem van de schietbuis raakt. De mortierbuis wordt met de hand vastgehouden tijdens het vuren.

Nederland levert een bijdrage aan Minusma in Mali met zo'n vierhonderd militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters. De Verenigde Naties zijn al sinds juli 2013 actief in het Afrikaanse land, voornamelijk met het doel de nasleep van een militaire staatsgreep en oprukkende moslimextremisten en opstandige Toeareg te bestrijden.

Terug naar het overzicht