Nieuws

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12

'Een explosief hoeft niet perfect te zijn'

'Een explosief hoeft niet perfect te zijn' 27-11-2015 | Op dinsdag 24 november was Maino Remmers van het Radio 1 journaal te gast bij REASeuro. Hieronder het persbericht.'Een explosief hoeft niet perfect te zijn'

De Zaanlander is inderdaad pittig te noemen. Uitgehold aan de onderkant en gevuld met 50 gram springstof "leg je er een auto wel mee open en kun je daarna moeilijk raden van welk merk de middenklasser was", zegt Ad van Riel van REASeuro.
Bij REASuro zijn ze experts op het gebied van explosieven. "De aanslagplegers die in Parijs actief waren, zijn getrainde jongens. Je moet goed weten hoe je een explosief als TATP (triacetone triperoxide) moet maken. Voor je het weet, vlieg je zelf de lucht in."

Gevulde teddybeer
In een vitrinekast toont Van Riel aan de cursisten hoe groot het improvisatietalent is van terroristen. De bekende koffer met wekker staat er, maar ook een goed gevulde teddybeer. En een opengewerkte laptop, een postpakket, een gevulde brandblusser of een verbouwde zakjapanner.

"Alles wat we hier hebben, zijn replica's van wat wij in het echt aantreffen. De bomgordel is gemaakt van verfrollers, maar de echte bestond uit rollen semtex. Dan ligt de voorkant van een gebouw er wel uit ja", zegt Van Riel, die vroeger bij de EOD heeft gewerkt.

REASeuro traint beveiligingspersoneel, overheden en bedrijfsleven in het opsporen van explosieven en hoe je er vervolgens mee moet omgaan. Voor een belangrijk deel gaat het om het conventionele materiaal zoals bommen uit de Tweede Wereldoorlog die opduiken bij bouwwerkzaamheden. Maar het bedrijf traint ook mensen die verdachte pakketjes moeten opsporen: de zogenoemde Improvised Explosive Devices.

"Bij IS zitten veel jongens die vroeger deel uitmaakten van het Iraakse leger met een gedegen opleiding. Nog een stuk beter getraind dan die gasten die in Parijs als loopjongen werden ingezet", zegt Van Riel. Hij begon zijn loopbaan toen de IRA, RAF en de ETA nog volop bommen plaatsten. "Terroristen zijn de lastigste klanten, zeker die bij IS. Een mensenleven telt niet, ze offeren zichzelf op om hun doel te bereiken." Een explosief hoeft ook niet perfect te zijn, zegt Van Riel. "Denk bijvoorbeeld aan een antipersoneelsmijn, die een been afrukt maar niet meteen dodelijk is. Vervolgens zijn heel wat manschappen bezig met de hulpverlening. Er vallen dan geen doden, maar er ontstaat wel veel chaos."

Parijs
Bomgordels zoals die van Parijs zijn lastig te maken. "TATP is bijzonder instabiel, het kan al afgaan als je te hard in je handen wrijft. Maar je maakt het van makkelijk verkrijgbare producten en de kracht is enorm. Zeker als je het materiaal omhult met stukken metaal."

Niet alleen de bomexpert moet goed getraind worden. Volgens Ad van Riel moet juist het crisismanagement "in de toren van het stadhuis" weten waar het over gaat. Te vaak gaat het juist mis door verkeerde communicatie, haastige beslissingen of verkeerde maatregelen.

Trainer Jan Kapel ziet dat in de praktijk: "Dan moet al het publiek bij een concert door een paar detectiepoorten die veel te dicht bij elkaar staan. Het publiek loopt in een fuik en als daar zo'n vent tussen zit die op het knopje drukt, heb je meteen veel slachtoffers".

Slechte samenwerking
Over de Belgische aanpak in Brussel is Van Riel dan ook minder te spreken. Veel machtsvertoon om te laten zien dat BelgiŽ er nu boven op zit, terwijl tot nu toe alles wijst op een slechte samenwerking. "Als je een automatisch wapen leeg wil schieten op een terras moet je dat getraind hebben, anders vliegen de kogels alle kanten op. Hoe komen ze aan die wapens en waar kregen ze die training?"

Bij REASeuro zeggen ze dat het niveau van onze inlichtingendiensten en de EOD bijzonder effectief zijn. We staan aan de top van de NAVO, meent Van Riel. "In de tijd van de IRA waren de 'cellen' goed in beeld, ze werden nauwkeurig gevolgd. Zodra ze in Engeland waren, werden ze vaak vlak voor de aanslagen in de boeien geslagen."

Want je moet ze zo lang mogelijk hun gang laten gaan om op die manier aan zoveel mogelijk inlichtingen te komen. Bovendien rol je zo de hele organisatie op. "We zijn een relatief klein land waarbij ons defensiepersoneel op de vierkante kilometer kan werken en zelf ook explosieven opruimt". Helaas leren de plegers van aanslagen ook van hun fouten. Jan Kapel vertelt dat vooraf vaak nepbommen worden geplaatst om vervolgens op een afstandje te kijken hoe de autoriteiten reageren en welke middelen worden ingezet. "Ik ken wel voorbeelden waarbij later twee echte bommen werden geplaatst. Als het al lukte om de eerste onschadelijk te maken lag de tweede op de plek van waaruit het team opereerde."

Van Riel meent dat de autoriteiten in Frankrijk terecht rekening houden met gifgas. "Ik ga niet zeggen hoe je het moet doen, maar geef me een paar uurtjes en ik leg Amsterdam plat. Het recept is een stuk eenvoudiger dan je denkt. En bij IS is de kennis zeker aanwezig".

Bent u voldoende voorbereid op bomincidenten? Wij kunnen u praktisch ondersteunen bij een (bom)dreiging of uw medewerkers preventief trainen.

Wij bieden ondersteuning aan bedrijfsleven en overheid bij de afwikkeling van IED-incidenten (bomincidenten), of het voorkomen daarvan. Een van onze specialiteiten is het forensisch zoeken naar wapens, (kleinkaliber-) munitie, etc. Kwaliteit en veiligheid staan hierbij voorop. Voor organisaties die een bomdreiging ervaren, heeft REASeuro een totaalaanpak bij bomincidenten ontwikkeld. Deze voorziet in betere preventie, training van eigen personeel en/of assistentie bij incidenten.

Heeft u interesse in deze totaalaanpak? Neem direct contact op met ons voor een deskundig advies.

Zwaargewonde door autobom in Breda

16-11-2015 | Op het Thorbeckeplein in Breda raakte op 11 november 2015 een 63-jarige man zwaargewond nadat zijn auto, een zwarte Mercedes, ontplofte. Hij is een be... lees meer

Bezoek basisschool De Vonder aan REASeuro

11-11-2015 | Op 22 september 2015 mocht REASeuro voor de tweede maal dit jaar een Groep 8 scholieren van Basisschool de Vonder uit Riel ontvangen.
Ditmaal b... lees meer

Russisch meisje gedood door oude granaat

06-11-2015 | Bewoners van een huis in de regio Perm, net ten westen van de Oeral in Rusland, hadden een granaat gevonden en deze in de tuin bij een stapel oude spu... lees meer

Granaat ontploft in hand van man

17-10-2015 | Een 49-jarige man uit Gemert vond op 12 oktober 2015 een stunhandgranaat bij visvijver Dribbelei (Bisonstraat) in Gemert. Hij nam deze mee naar huis. ... lees meer

Verdacht pakketje bij legerplaats Oirschot

11-10-2015 | Er werd een pakketje gevonden bij de ingang van de Ruyter van Steveninck kazerne in Oirschot op 8 oktober 2015. Op de Kazerne werken ruim 5000 mensen ... lees meer

Lichtgewonde bij granaatexplosie in Uffelte

18-09-2015 |
Bij maaiwerkzaamheden in Uffelte op 10 september 2015 werd een explosief geraakt. Door de ontploffing werd de maaikop van de maaimachine naast... lees meer

REASeuro implementeert nieuwe software bij luchtfotoanalyse

20-08-2015 | De luchtfotoís uit de Tweede Wereldoorlog vormen een bron voor het opstellen van Historisch Vooronderzoek naar Niet Gesprongen Explosieven. Op luchtfo... lees meer

Bomdreiger opgepakt op Schiphol

28-07-2015 | Een 29-jarige man uit Apeldoorn werd op 21 juli 2015 op Schiphol aangehouden. De man verstuurde op 13 juli 2015 een e-mail aan een aantal Nederlandse ... lees meer

Bewoner Geleen gewond na aanslag

12-07-2015 | In een woning aan de Rijksweg Noord in Geleen werd op 4 juli 2015
rond 1.00 uur in de nacht een (vuurwerk)bom naar binnen gegooid.
De b... lees meer

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12